Fotka jako z kuchařské knihy

Fotka jako z kuchařské knihy

Leden 2024

Nahrát soutěžní fotografii

Fotka jako z kuchařské knihy

Gastronomie díky televizním soutěžím a pořadům o vaření zažívá v posledních letech neuvěřitelný boom a stejně tak je to i s fotografováním jídla. Ostatně ruku na srdce, kdo z vás si občas necvakne aspoň na mobil zajímavě naservírované jídlo, když jdete do nějaké lepší restaurace. Ano tušíte správně, tématem prvního kola dalšího ročníku foto a video soutěže bude právě food fotografie. Aby to ale nebylo tak snadné, budou mít všichni soutěžící jednotné zadání. Půjde o ztvárnění receptu banánový chlebíček s čokoládou. Recept na něj najdete níže v článku. Výstup by měl být podobný tomu, co znáte z kuchařských knih nebo tuzemských či zahraničních food blogů. Čestným hostem poroty tentokrát bude kuchařka, food blogerka a profesionální fotografka receptů a jídla Martina Baťhová Lancingerová.

Zadání: Upečte a vyfotografujte banánový chlebíček s čokoládou podle receptu níže. Zaměřte se na kompozici a světlo. Na fotografii můžete ukázat i použité ingredience. Inspirujte se food blogy či vaší oblíbenou kuchařkou. Uzávěrka je 31. ledna. Hodně štěstí!

Soutěžní fotografie může obsahovat nejen výsledný pokrm, ale také ingredience, postup výroby nebo jeho servírování. Snímek ale musí být dostatečně reprezentativní, takže nezapomeňte na detaily, styling, dekorace, servis, práci s podkladem nebo pozadím, barvami, ale také se světlem atd. Než přihlásíte fotografii do soutěže, porovnejte jí například s nějakým záběrem kuchařské knihy, nebo zajímavého food blogu a porovnejte, zda mu vaše fotografie může konkurovat.

A pokud si v tomto žánru úplně nejste jistý v kramflecích, můžete navštívit náš exkluzivní workshop, kde se potkáte nejen s Martinou ale také s dalším profesionálním food fotografem, naším lektorem Martin Lukešem.)

RECEPT PRO ZADÁNÍ SOUTĚŽE:



foto: Martina Baťhová Lancingerová

Banánový chlebíček s čokoládou

Zdravá snídaně i dezert nás potěší nejen po chuťové stránce, chlebíček je velice fotogenický recept, který se dobře fotí shora i zboku.

Na 1 formu o velikosti cca 25 × 8cm potřebujete:

  • 3 vejce
  • 50 g sladidla – může být erythtriol, xylitol, nebo také třtinový či klasický cukr
  • 3 zralé banány (celkem 260 – 280 g)
  • 100 g mléka
  • 40 g rostlinného oleje (např. řepkový)
  • 2 lžičky vanilkové pasty nebo extraktu, popř. vanilkový lusk
  • 250 g celozrnné špaldové mouky
  • 1 lžička sody
  • špetka soli
  • 50 g nadrobno nasekaných ořechů (pekanové nebo vlašské)
  • 50 g nadrobno nasekané čokolády nebo čokoládových pecek + na posypání

Postup:

  1. Vejce vyšlehejte se sladidlem či cukrem do světlé pěny.
  2. Banán rozmixujte na hladké pyré. Smíchejte s mlékem, olejem a vanilkovou pastou. Vlijte k vyšlehané vaječné pěně a promíchejte.
  3. Ve vedlejší misce smíchejte mouku, sodu, sůl, ořechy a čokoládu. Sypkou směs zapracujte do té tekuté. Míchejte důkladně, aby se ingredience dobře propojily.
  4. Těsto nalijte do chlebíčkové formy vyložené pečicím papírem. Posypejte čokoládou.
  5. Pečte při 180°C 47 – 50 minut. Po upečení nechte asi 20 minut chladnout ve formě, potom přendejte na mřížku, aby chlebíček zcela vychladl.

Partner lednového kola foto a video soutěže

Přední výrobce foto a video techniky společnost NIKON